Wat is acupunctuur?

Acupunctuur vormt een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt in China al minstens 3000 jaar toegepast bij mens en dier. De eerste meldingen van gebruik bij dieren in het westen dateren uit 1750. 

Bij acupunctuur worden bepaalde punten op het lichaam gestimuleerd. Van oudsher werden hiervoor uiterst dunne naalden gebruikt, maar tegenwoordig zijn er ook andere methoden voor beschikbaar. Zo maakt men gebruik van laagfrequente stroom, warmtebronnen, injecties, massage of laserstralen.

Bij een breed scala aan ziekten kan acupunctuur een bijdrage leveren aan de genezing, of op zijn minst bepaalde klachten op een aanvaardbaar niveau houden, zoals pijn bij allerlei chronische aandoeningen. Acupunctuur is een uiterst veilige methode van behandelen die geen blijvende bijwerkingen heeft.

Inmiddels wordt acupunctuur over de gehele wereld toegepast. Soms als enige therapie, maar regelmatig ook in combinatie met westerse of oosterse geneeswijzen. Als onderdeel van de Chinese traditionele geneeskunde wordt acupunctuur gecombineerd met bijvoorbeeld kruidentherapie, bewegingstherapie en voedingsadviezen. Als zodanig neemt acupunctuur in de holistische benadering van mens en dier een volwaardige plaats in.
Copyright SNVA. Alle rechten voorbehouden