Hoe werkt acupunctuur? 

Volgens de traditionele Chinese filosofie stroomt door het lichaam energie, de zogenaamde "Chi". Verstoringen van die energiestroom kunnen leiden tot het optreden van ziektebeelden.
Circa 350 acupunctuurpunten op het lichaam geven toegang tot de zogenaamde ‘meridianen’, de banen waarlangs de energie stroomt. Stimulatie van de juiste (combinatie van) punten brengt de energiestroom weer in balans, waardoor het lichaam beter in staat is om ziekten te overwinnen.

De westerse wetenschap heeft door middel van veel onderzoek aangetoond dat het stimuleren van acupunctuurpunten een groot aantal effecten teweeg kan brengen in het lichaam. Zo is gebleken dat onder andere de volgende fysiologische reacties kunnen optreden: 

 stimulatie van zenuwbanen;
 verbetering van de bloedcirculatie, zowel algemeen als in bepaalde organen;
 opheffen van kramp in bijvoorbeeld spieren en maagdarmkanaal;
 vrijkomen van verschillende hormonen, zoals cortison in bijnierschors en endorfinen (de lichaamseigen pijnstillers) in de hersenen.

Er zal nog veel onderzoek verricht moeten worden voordat alle effecten van acupunctuur in kaart zijn gebracht op een manier die voor iedereen bevredigend is. Vast staat in ieder geval, dat het stimuleren van de juiste punten op de huid een belangrijke, positieve invloed heeft op een groot aantal lichaamsfuncties.
Copyright SNVA. Alle rechten voorbehouden